17-06-11

Sociaal akkoord bij AB-INBEV

Bij AB InBev is donderdagavond rond 21 uur eindelijk een sociaal akkoord bereikt voor de herstructurering die de directie van de brouwerij al in januari vorig jaar in haar Belgische vestigingen wou doorvoeren, maar die toen op hevig syndicaal verzet stuitte. Donderdag werd de laatste klip op weg naar een akkoord genomen en een oplossing gevonden voor de syndicale eis voor een gelijkwaardige regeling voor bruggepensioneerde arbeiders en bedienden.
 

De grote lijnen van het akkoord raakten al eerder bekend. De directie ziet af van naakte ontslagen, biedt een individuele tewerkstellingsgarantie voor wie aan de slag blijft voor een periode van 30 maanden en garandeert een noodzakelijke bezetting van elk door ontslagen getroffen departement om te vermijden dat de werkdruk zou stijgen.

De vakbonden konden donderdag onmiddellijk na de vergadering nog niet exact zeggen hoeveel jobs er nu uiteindelijk zullen sneuvelen. In het oorspronkelijk plan was sprake van 264 jobs. De directie gaat in een persbericht nog uit van 'een mogelijke reductie van een 170-tal banen'.

Om naakte ontslagen te vermijden heeft de directie een financiële regeling uitgewerkt om vrijwillig vertrek aan te moedigen. Er is tevens brugpensioen mogelijk op 52, 55 en 58 jaar afhankelijk van de regio en de mate waarin in een bepaalde bedrijfseenheid mensen moeten afvloeien.

'De opzegtermijnen voor bruggepensioneerde arbeiders en bedienden zijn gelijkgeschakeld, maar op financieel vlak zijn er nog verschillen. Het akkoord is echter globaal gezien meer dan goed', aldus de Leuvense vakbondssecretaris Kris Van Autgaerden (ACV). Het bereikte mondeling akkoord wordt op dit ogenblik in een tekst gegoten en zal later deze avond nog eens aan alle delegaties worden voorgelegd.

Met het akkoord op zak, wil de directie nu werk maken van onder meer een herziening van de horeca-activiteiten, zowel verkoop als depots. Die divisie voelt de dalende markttrend het sterkst. Daarnaast wil AB InBev de administratieve en ondersteunende diensten centraliseren.

23:12 Gepost door alex Vancauwenbergh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.