Een groot deel van de arbeiders van het AB Inbev-depot legde dinsdagochtend het werk neer. De staking liep tot woensdagavond. Aanleiding was een discussie van de directie met chauffeur John Henkes (41) uit Hechtel. Henkes werd beschuldigd van diefstal van enkele busjes Fristi en agressief gedrag. Hij werd op staande voet ontslagen. Zijn bijrijder Benny Corthouts (32) uit Brussel, die ook wat drankjes meenam, hing een schorsing van vijf dagen boven het hoofd. Reden genoeg voor de vakbonden om het depot te blokkeren voor alle vrachtverkeer.

Op woensdag 8 juni nam John Henkes, die ondertussen al negen jaar in dienst is bij AB Inbev, enkele busjes Fristi mee in zijn vrachtwagen. 'Het is al jaren de gewoonte dat beschadigde of bijna vervallen verpakkingen naast de ijskast worden gezet. Nog nooit werden er opmerkingen gemaakt als we enkele drankjes meenamen voor onderweg. Andere werknemers mogen drank nemen uit de koelkast en ook uit de verpakkingen naast de koelkast. Daar is al jaren een gedoogbeleid rond. Onze vrachtwagen is ook de werkvloer. Toen ik woensdagavond terugkeerde in het depot hing er een oproep om te onderzoeken wie de drankjes had meegenomen', zegt Henkes. 'Ik heb me dan gemeld bij de manager, omdat ik er geen kwaad in zag. Het woord diefstal viel in het gesprek. Toen is de discussie ontaard in een heviger gesprek. Ik zie niet goed in hoe iets dat jaren wordt aanvaard, ineens kan worden beschouwd als diefstal', zegt John Henkes.

Ook bijrijder Benny Corthouts is niet over het voorval te spreken. Het duo werkt al acht jaar samen. 'Het kartonnetje drank was al opengemaakt. Voor mij is het ondertussen de normaalste zaak dat we drank mee op de baan nemen. Het is toch normaal dat je kwaad wordt als men je een dief noemt? Ik kan John dan ook heel goed snappen en het ontslag is onterecht', zegt Corthouts.

Ondertussen zijn de gemoederen bedaard. De directie heeft het ontslag ingetrokken, nadat de vakbonden ermee hadden gedreigd om alle Belgische AB Inbev-vestigingen plat te leggen. 'John Henkes mag zijn job behouden en krijgt enkel een sanctie. Benny Corthouts blijft ook in dienst en kan blijven samenwerken met zijn collega. Voor ons ging dit verhaal echt te ver. We konden dan ook niet anders dan staken', zegt Nicole Houbrechts van het ABVV, die erg tevreden is met de afloop.

Woordvoerder Karen Couck van AB Inbev: 'Het gaat hier om een interne aangelegenheid. We communiceren niet over zulke zaken. Het is een individueel dossier waarin de interne regels werden overtreden. De werknemer vertoonde ongepast en agressief gedrag.'

Bij de directie van de vestiging in Hasselt was niemand bereikbaar voor commentaar