20-03-11

Waarom een eigen Europese ACV actie op 24 maart?

Het ACV is meer dan ooit voorstander van een gemeenschappelijk front, zeker gezien de moeilijke situatie in sectoren en bedrijven. Maar niet tegen om het even welke prijs!

Begin deze maand besliste het EVV om op 24 maart in Brussel een actie te organiseren met zo’n 10 000 vakbondsmilitanten. Op 24 en 25 maart gaat immers een Europese top door, het goede moment om de vakbondsbekommernissen in verband met de Europese plannen voor een steviger coördinatie van het economisch beleid.

 

 
 
 
-

ABVV houdt zich niet aan afspraken

ACV, ABVV, ACLVB en de vakbonden uit de buurlanden kwamen – binnen het EVV - overeen om in de Wetstraat van 11 tot 13 uur een ‘sit-in’ te houden. Om 11.55 u zouden sirenes loeien om aan te geven dat het nu echt wel 5 voor 12 is. Op een podium zouden muzikale animatie en speeches voorzien worden. Een delegatie van vakbondsleiders zou Barroso en Van Rompuy ontmoeten.

Maar woensdag bleek plotseling dat het ABVV een heel andere en eigen actie gaat voeren. Zij gaan van op 4 grote verkeersknooppunten ABVV-optochten organiseren door Brussel, vanaf 8 uur ’s ochtends, richting Wetstraat. In elk van deze optochten zullen 5000 tot 7000 militanten opstappen.

Het type actie dat het ABVV voert, zint het ACV niet

Uit betrouwbare bron weten we dat het ABVV met deze actie de toegang tot Brussel wil blokkeren. Een serene EVV-manifestatie wordt zo onmogelijk. Het ABVV lapt hiermee alle afspraken aan zijn laars. Het ACV is voorstander van een gemeenschappelijk vakbondsfront, maar dat veronderstelt wel een minimum aan respect voor elkaar en voor gemaakte afspraken.

 
 
 
-

Het ACV heeft een inhoudelijke boodschap; die moet overkomen

We willen geen aanval op lonen en automatische indexering!
We willen geen optrekking van de pensioenleeftijd!
We willen geen besparingen in de openbare sector!
We willen geen afbouw van het sociaal overleg!
We willen strengere regels voor de financiële markten! 
Om ons sociaal model te redden is actie nodig, maar de vorm van de actie mag niet verhinderen dat de boodschap overkomt.

Voor het ACV is veiligheid belangrijk

De ABVV-actie zal niet de deelnemers aan de Europese top hinderen, maar wel zeer veel werknemers en burgers. Recente acties van dit type leren dat hier ook veiligheidsrisico’s aan verbonden zijn. Dergelijke acties wekken behoorlijk wat agressie op en roepen weerstand op, niet alleen tegen de specifieke vakbondsboodschap, maar ook tegen de vakbond in het algemeen. 

Besluit

De actie die het ABVV zal voeren, degradeert de geplande EVV-actie tot een ABVV-actie. Het EVV heeft zich bijgevolg teruggetrokken.

In het kader van de EVV-actiedag, zal het ACV op 24 maart wel degelijk actie voeren. In Brussel. Maar vermits een gemeenschappelijke actie nu onmogelijk is, kiest het  ACV voor een heel eigen actie. Vakbondsleiders en militanten uit de ons omringende landen zullen er getuigen over concrete situaties en op die manier het Europese karakter van onze actie onderstrepen. Ook John Monks, algemeen secretaris van het EVV, zal aanwezig zijn.

Het is belangrijk dat deze actie slaagt. Wij roepen u op om op 24 maart zo talrijk mogelijk aanwezig te zijn op de Europese actie van het ACV aan de voet van het Atomium.

 

12:57 Gepost door alex Vancauwenbergh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.