02-09-09

EX-BAAS ANHEUSER-BUSCH BLINKT UIT IN AFWEZIGHEID ONDANKS MILJOENENLOON

 

Toen de Belgische bierreus InBev het Amerikaanse Anheuser-Busch overnam, kreeg A-B's topman August Busch IV een rijkelijk betaalde consultant- en pr-job als troostprijs. Hij moest het Amerikaanse uithangbord worden van het nieuwe fusiebedrijf AB InBev. Maar een jaar later is Busch IV compleet uit het publieke oog verdwenen, zo stelt de plaatselijke pers vast.

AB InBev betaalt de 45-jarige August Busch IV, een nazaat van de stichters van Anheuser-Busch, voor zijn consultantjob een eenmalige premie van liefst 10,35 miljoen dollar plus een maandloon van 120.000 dollar. Zijn contract loopt nog tot eind 2013.

Vorig najaar werd de overname van Anheuser-Busch door InBev definitief bezegeld. Daardoor kwam het oer-Amerikaanse merk Bud in niet-Amerikaanse handen. Er was toen afgesproken dat August Busch IV nog tot eind 2013 consultant zou zijn voor InBevbaas Carlos Brito. 

Onzichtbaar
Het takenpakket van Busch IV staat duidelijk opgesomd in het jaarverslag van AB InBev: "Advies verlenen over nieuwe producten van en nieuwe zakelijke opportuniteiten voor Anheuser-Busch, de marketingprogramma's van Anheuser-Busch nazien, kleinhandelaars, groothandelaars en belangrijke adverteerders van Anheuser-Busch ontmoeten, media-evenementen in Noord-Amerika bijwonen, advies verlenen over de relatie tussen Anheuser-Busch en liefdadigheidsinstellingen en de gemeenschappen waar ze actief is en advies verlenen over de smaak, het profiel en de kenmerken van de op mout gebaseerde drankproducten van Anheuser-Busch."

Maar de bierbaron blinkt nu al maanden vooral uit door zijn complete afwezigheid op de grote meetings van Amerikaanse bierhandelaars, meldt de krant St. Louis Post-Dispatch, uit de thuisbasis van Anheuser-Busch. De ex-topman van Anheuser-Busch toont zich evenmin op bijeenkomsten van de brouwerijsector en is evenzeer onzichtbaar in de Amerikaanse media, op de berichten over zijn scheiding na.

"Tijd voor hobby's"
"Het was de bedoeling dat hij de continuïteit zou vertegenwoordigen van één tijdperk naar het volgende. Maar ik weet niet of hij een rol gespeeld heeft", zegt sectorspecialist Benj Steinman in de Amerikaanse krant. "Hij is niet zichtbaar geweest in de bierindustrie", zegt bierjournalist Harry Schuhmacher. Volgens de St. Louis Post-Dispatch heeft August Busch IV nu vooral aandacht voor zijn niet-professionele activiteiten, zoals zijn nieuwe huis en zijn hobby, vliegen als piloot.

AB InBev geeft weinig commentaar over Busch IV. "De bijdragen van de heer Busch, vooral inzake de V.S. markt, zijn zeer waardevol gebleken", zegt Marianne Amsomms, woordvoerster van AB InBev. "Ik kan hier geen bijkomende informatie over geven."

De biermagnaat, die ook een zitje kreeg in AB InBevs raad van bestuur, ontving bij de start van zijn consultancy-opdrachten een eenmalig brutobedrag van 10,35 miljoen dollar. Tijdens de consultancyperiode, tot eind 2013, ontvangt hij een honorarium van ongeveer 120.000 dollar per maand. Busch IV beschikt ook nog steeds over een eigen kantoor in St. Louis en de bijbehorende administratieve ondersteuning. Tot eind 2011 mag hij rekenen op de bodyguards van AB InBev voor zijn persoonlijke beveiliging. (Emmanuel Vanbrussel)

20:53 Gepost door alex Vancauwenbergh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.