25-08-09

DOMMELSCH ZET IN OP "KLEINTJE PILS"

 

DOMMELEN - De Dommelsche bierbrouwerij wil af van de zware 50 liter biervaten voor de horeca. Die fusten worden óf vervangen door grote biertanks van 500 of 1000 liter in de kelders van cafés, of juist door kleinere vaatjes van 20 liter, die in een soort koelkast onder de tap worden gezet.

 


Chauffeurs van bierwagens en kasteleins hoeven daardoor niet meer te sjouwen met de traditionele biervaten, die meer dan zestig kilo wegen. Van de arbodienst mag dat al niet meer. Kelderbier maakt inmiddels zo'n veertig procent uit van de omzet van Dommelsch en andere Inbev-merken die In Nederland worden getapt. De brouwerij in Dommelen is onderdeel van 's werelds grootste brouwerijconcern, Anheuser-Busch Inbev. Het aandeel van 50 liter-fusten in de bierafzet is de afgelopen vijf jaar teruggelopen van 40 procent tot rond 25 procent, terwijl al 20 procent van het bier dat wordt getapt in de cafés en restaurants wordt verpakt in 20 liter-vaatjes.

Dommelsch brouwt per jaar 1,1 miljoen hectoliter bier. Goed voor zo'n 400 miljoen glazen. Via Dommelsch wordt ook het kelderbier voor Hertog Jan (van de Inbevbrouwerij in Arcen) en van het Belgische zusje Jupiler over ongeveer 2300 horecazaken in Nederland aangevuld. Bovendien worden er in de brouwerij in Dommelen voor 28 Inbev-merken in Europa de thuistapvaatjes volgetapt. Dat bier wordt van – bijvoorbeeld – de Löwenbrau-brouwerij in München of vanuit Diekirch in Luxemburg per tankwagen naar Dommelen gebracht en gaat retour per vrachtwagen in zes-litervaatjes. 


In Dommelen worden per jaar 3,5 miljoen van die vaatjes gevuld. In Frankrijk en Italië worden overigens steeds meer thuistaps in kleinere restaurants gebruikt, weet brouwerij-woordvoerder Ronald Panis. De Dommelsche brouwerij is begin jaren tachtig als eerste met kelderbier begonnen. Het bier wordt vanuit biertankwagens in containers gepompt die zijn voorzien van grote 'binnenzakken'. Vervolgens wordt (lucht)druk op die tank gezet, waardoor de bierzakken vanzelf worden leeggedrukt als de tapkraan openstaat. Koolzuur komt daar niet meer aan te pas. Panis: "Kelderbier blijft drie maanden goed. Een aangebroken 50-litervat moet in principe binnen een paar dagen worden leeggetapt." 

Dommelsch beschikt onmiddels over 23 van die biertanktrucks. De grootste vervoeren zo'n 14.500 liter pils, de kleinste net drieduizend liter. Dat laatste gebeurt in drie tanks van elk één kuub, met eventueel drie verschillende biermerken. Deze 'Bierrunner' wordt speciaal ingezet voor de cafés in hartje Utrecht, langs de grachten. Grote, zware bierwagens mogen daar niet meer komen. Dat 'kleintje pils' is ontwikkeld samen met Duotank in Waalre. Bijkomend voordeel: de bier-bestelauto kan door zijn meedraaiende achteras elk bochtje nemen.

10:39 Gepost door alex Vancauwenbergh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.