28-04-09

SOCIALE ONRUST BIJ AB INBEV DOOR BONUS VAN 80 MILJOEN VOOR TOPMAN

 

Een honderdtal vakbondsmilitanten voert sinds dinsdagmorgen actie aan het wereldwijde hoofdkantoor van Anheuser Busch InBev in Leuven tegen de enorme bonussen die de brouwerij in het vooruitzicht heeft gesteld voor bedrijfstop. Aan de voorgevel van het hoofdkantoor werd een 12 meter lange spandoek opgehangen met daarop de tekst "BONUS CEO = SCHANDE". Buiten het kantoor worden pamfletten uitgedeeld.

80 miljoen bonus voor Brito
Volgens de vakbonden zou Carlos Brito, CEO van AB InBev, in 2013 een bonus kunnen opstrijken van 3,2 miljoen aandelen, als de brouwerij de doelstellingen op vlak van schuldafbouw gehaald heeft. Dit komt tegen de huidige koers van het aandeel overeen met circa 80 miljoen euro. Nog 12 andere topmensen zouden 28 miljoen aandelen kunnen verdelen als de schuld ontstaan door de overname van Anheuser Busch voldoende gedaald is.

Citroenen
"We zijn het beu als citroenen uitgeperst te worden. Voorheen was dit om de aandeelhouders te verrijken, nu nog eens bijkomend om de riante bonussen van CEO's te financieren", aldus de vakbonden in een mededeling, doelend op de besparingen bij de brouwerij de afgelopen jaren. Zo werden heel wat activiteiten uitbesteed, werknemers ontslagen, oudere werknemers vervangen door interims en dergelijke.

Loonverlies
Volgens de vakbonden verrijkt de AB InBev-top zich niet alleen op de kap van de werknemers, maar ook op kosten de gemeenschap. Hoewel het volumeverlies bij AB InBev niet zo erg is als in andere economische sectoren werd ook in dit bedrijf economische werkloosheid ingevoerd. Dit betekent loonverlies voor de betrokkenen en bovendien wentelt het bedrijf de loonkost hiermee af op de gemeenschap, luidt het. (belga/mvl)


20:03 Gepost door alex Vancauwenbergh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.