16-01-09

INBEV WEER MINDER LEUVENS

 

Bij het wereldwijde hoofdkwartier van Anheuser-Busch InBev in Leuven zijn 89 jobs bedreigd. Het gaat om directie- en kaderleden en bedienden. De brouwersgroep wil een nieuw kantoor openen in New York omdat ongeveer veertig procent van de inkomsten van de pas gefuseerde biergigant in de Verenigde Staten worden gegenereerd.Volgens Annemie Plessers, vakbondssecretaris bij LBC, komt de aankondiging van de directie om een deel van zijn hebben en houden te verhuizen naar de Big Apple niet helemaal als een verrassing. 'Wanneer twee bedrijven samengaan moet je er rekening mee houden dat er iets op til is. Maar het gaat hier om veel functies. 89 van de 227 in het wereldwijde hoofdkwartier. Voor het personeel is dit een hele zware klap', zegt ze. 

Volgens haar collega Roger Van Vlasselaer (BBTK) gaat het zelfs om meer functies. Er werken in de hoofdzetel immers ook ongeveer dertig buitenlanders met een buitenlands contract. Ook zij komen binnenkort niet meer naar de Vaartkom. De directie van AB InBev maakte gisteren tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend dat ze een kantoor wil openen in New York. Dat is een gevolg van de overname van de Amerikaanse brouwersgroep Anheuser-Busch vorig jaar. 

Volgens de directie verdient AB InBev nu veertig procent van zijn geld in de Verenigde Staten en is Amerika de grootste groeimarkt voor de Leuvense bieren Stella Artois en Leffe. De functies die verdwijnen in de universiteitsstad zijn niet van de minste. Het gaat om heel wat directeurs en kaderleden die verantwoordelijk zijn voor het personeelsbeleid, de marketingafdeling en de financiën. Maar, verzekert woordvoerder Marianne Amssoms, de topdirecteurs - waaronder ook grote baas Carlos Brito - behouden hun kantoor met zicht op de Leuvense Vaart. Ook blijven delen van de wegtrekkende afdelingen gewoon waar ze zijn en worden de grote beslissingen in de raad van bestuur en met de aandeelhouders genomen aan het Maria Johanna Artoisplein. 

'Het is een hoopgevend signaal dat het onderzoeks- en innovatiecentrum in Leuven blijft', meent Plessers. 'Bovendien duurt het nog tot 2010 voor de beslissing in werking treedt. Dat geeft ons wat tijd. Al kan dat ook een strategische beslissing zijn en rekent de directie erop dat de getroffen werknemers zelf een nieuwe job zoeken.' 

Volgens woordvoerder Amssoms ligt het aantal verloren jobs wellicht heel wat lager dan 89. 'We verwachten een lange overgangsperiode, het sociaal overleg met de vakbonden is pas gestart. Dit laat ons toe om zoveel mogelijk interne alternatieven te zoeken', zegt ze. 

'Ik neem aan dat er heel wat directeurs en kaderleden het niet erg vinden om naar New York te verhuizen. Maar de gewone bediende, die bij wijze van spreken met de fiets komt werken, zal dat niet willen. Bovendien hebben we al verschillende oefeningen achter de rug. Er zijn al heel wat banen van Leuven naar Oost-Europa verhuisd. Zoveel interne vacatures zijn er niet zodat ik beducht ben voor ontslagen', klinkt het. 

Plessers vreest dat door het kantoor in New York het zwaartepunt van de onderneming steeds meer uit Leuven wegtrekt. 'We zaten twee weken geleden nog samen met de Belgische directie en zij wisten niets van deze beslissing. Ik hou er rekening mee dat in de toekomst nog meer zal gekeken worden hoe vermeden kan worden dat jobs dubbel lopen. Bij dit bedrijf is het altijd koffiedik kijken.' 

Leuven houdt nu, naast het innovatiecentrum, het hoofdkwartier voor West-Europa en België en een van de Belgische brouwerijen over. Volgende week maandag, op 19januari, zitten directie en vakbonden voor de eerste keer aan tafel. 

20:15 Gepost door alex Vancauwenbergh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.