01-05-08

VAKBONDEN INBEV DREIGEN MET STAKING NA VERGADERING MET FACEO

 

De vakbonden bij InBev zijn zwaar misnoegd omdat de directie niet bereid is het loon te betalen van een groot deel van de arbeiders van de Leuvense brouwerij die vrijdagnamiddag niet aan de slag konden wegens een blokkade van de bedienden. "Als de directie hierop tegen maandag niet terugkomt, doen we een aanzegging voor een staking die lang zal duren", waarschuwt vakbondssecretaris Luc Gysemberg (ACV).

Stakingsbreker
"Het gaat om arbeiders van de namiddagploeg die vrijdag weigerden een papier te tekenen dat ze werkwillig waren. De meesten hebben dat niet gedaan omdat ze vreesden als stakingsbreker te worden beschouwd en ook omdat ze hiervoor lang moesten aanschuiven. De mededeling van de directie dat ze hun loon niet wil betalen wordt absoluut niet gesmaakt", aldus Gysemberg.

Al langer sociaal conflict
Er dreigt volgens de vakbondsman al langer een zwaar sociaal conflict bij InBev. "Er gaat op sociaal vlak zoveel fout in dit bedrijf dat de misnoegdheid bij de werknemers in alle geledingen bijzonder groot is. We gaan zonder de minste twijfel naar een zware confrontatie. Het is alleen nog wachten op een aanleiding", waarmee hij verwees naar problemen op het vlak van interimarbeid, outsourcing, afdankingen, overuren, negeren van overlegorganen, flexibiliteit.

Opgestapt
De vakbonden bij InBev verlieten kort na aanvang de vergadering die de directie in Leuven vanmiddag belegd had met Faceo, de voornaamste overnamekandidaat van de facility-managementactiviteiten bij InBev. Dat gebeurde uit protest tegen de weigering van de directie om de lonen voor vrijdag uit te betalen van die arbeiders die niet aan de slag konden wegens een actie bij de bedienden.

Plannen overnemer Faceo
Tijdens de vergadering wou Faceo meer duidelijkheid geven over zijn plannen voor de facility-managementactiviteiten. Het gaat om 35 werknemers (onthaalbedienden, kelners, interne postbedelers...) die zullen worden overgenomen. De directie maakte eind januari bekend dat ze deze activiteiten wil uitbesteden om zich verder te kunnen focussen op kernactiviteiten en de kosten zo laag mogelijk te houden. (belga/ka)

10:07 Gepost door alex Vancauwenbergh | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

zonder bier Hallo
Laat ze maar eens zonder bier vallen dan raak je hun portemonnee en dat is toch het enige dat ze kennen en gaan dan misschien eens luisteren naar de nummer (werkman).
Nog veel succes , een collega van een ander geldzakken bedrijf janssen farma

Gepost door: stefan | 13-01-10

De commentaren zijn gesloten.