20-01-08

ACV EIST SNEL MAATREGELEN TEGEN STIJGENDE ENERGIEPRIJZEN

 

 Het ACV aanvaardt niet dat de gezinnen in België dit jaar 300 euro meer moeten betalen aan elektriciteit en gas. Daarom vraagt de christelijke vakbond dat de regering dringend ingrijpt, onder meer door het BTW-tarief te verlagen en producenten en verdelers te dwingen de winsten, gemaakt met versneld afgeschreven installaties, om te zetten in prijsverminderingen.

300 euro meer
Dat de problemen met de prijsstijgingen ernstig zijn, wordt nog maar eens bewezen door de Belgische regulator voor de gas- en elektriciteitsmarkt (CREG). Een gezin zal dit jaar 300 euro meer betalen aan elektriciteit en gas dan in 2007. Het ACV aanvaardt dit niet en vraagt de regering dringend in te grijpen.

Meer BTW-ontvangsten
De regering ontvangt volgens het ACV nu veel meer BTW op gas (+25 pct) en op elektriciteit (+14 pct). "Niet omdat het BTW-tarief wijzigde. Wel omdat we procentueel meer betalen bij hogere prijzen. De regering heeft binnen de energie-enveloppe dan ook voldoende ruimte om de prijsstijging volledig te compenseren. Ze moet dus geen geld elders gaan zoeken", aldus de vakbond.

Elia-heffing
De CREG deed de voorbije week duidelijke voorstellen voor gas en elektriciteit, zoals het verlagen van het BTW-tarief van 21 naar 6 pct, het beperken van de tarieven voor transport en distributie en de afschaffing van de Elia-heffing.

Koopkrachtbetoging
Het ACV eist dat de regering deze voorstellen van de CREG onmiddellijk omzet in maatregelen. De vakbond herhaalt haar voorstellen van de koopkrachtbetoging van 15 december. Tot slot vraagt het ACV een inhaalbeweging voor de sociale uitkeringen en een lastenverlaging voor de lagere inkomens. (belga/eb)

11:12 Gepost door alex Vancauwenbergh | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Volgens krantenartikel, 700 banen weg bij InBev !!!!!
Op welke termijn, en wie moet plaats maken??

Gepost door: Pipo | 03-02-08

De commentaren zijn gesloten.