18-04-07

EU - BOETES DREIGEN VOOR NEDERLANDSE BIERKARTELS

 

De Europese Commissie zal morgen boetes opleggen aan bierbrouwers omdat ze in de jaren negentig afspraken hebben gemaakt over de prijzen en klanten op de Nederlandse markt. Dat is vernomen uit goede bron. Onder meer Inbev en Heineken verwachten een sanctie.

Overtredingen
De Commissie opende reeds in 2000 een onderzoek naar overtredingen van de Europese concurrentieregels in de biersector. Vijf jaar later concludeerde ze dat Heineken, Bavaria, Grolsch en de Nederlandse poot van het toenmalige Interbrew (o.a. Dommelsch en Hertog Jan) in de tweede helft van de jaren '90 vertrouwelijke informatie over prijzen uitwisselden en afspraken maakten over de verdeling van de markt. Zo werden de prijzen kunstmatig hoog gehouden. De betrokken bedrijven hebben intussen twee jaar de tijd gehad om te reageren, maar de argumenten van de brouwers zouden de Europese Commissie niet overtuigd hebben.


Afwachten
"Wij kennen de inhoud absoluut nog niet", zo stelt woordvoerder Veronique Schyns van Heineken. "Dit is een langlopende zaak. Dat er een boete zou komen is bekend. Wij wachten af." Ook Grolsch-zegsvrouw Annemiek Louwers tast nog in het duister. "Wij weten niet wanneer het komt en wat de hoogte van de boete is."

Bierkartel
In 2000 deed de Europese Commissie invallen bij de verschillende brouwers. Vervolgens werd er in 2005 een formele aanklacht geformuleerd. Na in totaal zeven jaar onderzoek zou de Commissie nu hebben vastgesteld dat er daadwerkelijk sprake is van een bierkartel. Volgens Brussel hebben de bierconcerns eind jaren negentig illegale prijsafspraken gemaakt, waardoor consumenten jaren te veel voor hun pilsje moesten betalen.

Belgen beboet
Vier Belgische brouwers kregen in 2001 al voor in totaal 91 miljoen euro aan boetes opgelegd van de Europese Commissie vanwege deelname aan twee verboden kartels. Het eerste kartel, tussen marktleider Interbrew (nu InBev) en nummer twee Danone/Alken-Maes, bestond van 1993 tot begin 1998. Het tweede kartel was veel beperkter in omvang en tijd en omvatte ook de kleinere brouwerijen Haacht en Martens.


Boetes
Volgens goede bronnen zou het dagelijks bestuur van de Europese Unie morgen boetes opleggen. De boete kan in principe oplopen tot tien procent van de omzet van het bedrijf. De Belgisch-Braziliaanse groep Inbev wou geen commentaar over de zaak kwijt. Interbrew, de voorganger van Inbev, werd in 2001 al eens door de Commissie veroordeeld voor zijn deelname aan een kartel op de Belgische biermarkt, eveneens in de jaren negentig. Het bedrijf moest 46 miljoen euro ophoesten. 

18:58 Gepost door alex Vancauwenbergh | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ik zou hier graag een reactie op geven,
maar woorden schieten mij te kort.

Of toch: BENDE GELDGEILE OPLICHTERS !!!

Gepost door: Daketmuugzijn | 19-04-07

inbev een schande voor belgie? Ten aanzien van het bierkartel vind ik het een schande dat inbev met klikgedrag de dans ontspringt. Ik zou het als hollander mooi vinden als heel belgie is tegen inbev in opstand kwam!!
Niks belgisch meer aan toch? Lekker die bruine Hoegaarden trouwens !!

Gepost door: gerrit | 26-05-07

De commentaren zijn gesloten.